‘Multiculturele hoed’ wint studentenontwerpwedstrijd PrinsjesHatwalk

Fotograaf: © Susanne van der Kleij

DEN HAAG – Het hoofddeksel van modestudent Jelke Franken uit Uden heeft op het Plein van Den Haag de ontwerpwedstrijd van PrinsjesHatwalk gewonnen. Haar ontwerp bestaat uit een reeks van schubben van verschillende gebruikte stoffen en prints. Volgens de jury belichaamt de hoed de wedstrijdthema’s duurzaamheid en diversiteit ‘volledig’. Een cheque van 1.000,- euro werd, in verband met een stage in China, in ontvangst genomen door haar moeder. 


Studentontwerpster Franken gaf eerder aan dat zij haar inspiratie vond in een traditioneel Russisch hoofddeksel, de zogeheten kokoshnik. ‘We waarderen dat de winnaar buiten onze landsgrenzen heeft gekeken ter inspiratie van dit bijzondere hoofddeksel’ vertelt juryvoorzitter Judith Kadee. De multiculturele hoed heeft volgens haar ‘een opvallend en kleurrijk ontwerp’ en is ‘unaniem’ gekozen als winnaar van de ontwerpwedstrijd. Die had als thema: ‘Diversiteit als sieraad van de wereld’.

 

Traditioneel getrouw liepen tijdens de PrinsjesHatwalk, verzorgd door presentatrice Milou Adjanga, ook politici op het podium. Zo droeg Tweede Kamerlid Nevin Özütok (GroenLinks) haar duurzame hoed van het PrinsjesFestival van vorig jaar. 


Naast hoeden van politici en studenten werden onder meer herenhoeden met een casual-chique look getoond van ontwerpers Niki Bierling, Mirjam de Rijke en Arjan Schippers. Ook hoeden van duurzame materialen van Marielle van der Schrier (Hart et Circulair) en couture hoeden van Wies Mauduit (La plus belle!) zorgden in het midden van het Plein voor veel bekijks.


Voorafgaand aan de Hatwalk vond de tweede editie van de Haagse hoedenwandeling plaats: The Hague Hat Stroll. Onder leiding van gidsen ging een parade met hoedjes op, langs typische plekken in de binnenstad van Den Haag, waaronder Escher in het Paleis, het Lange Voorhout en de Tweede Kamer.

 

Jury en prijzen

De hoeden van de ontwerpwedstrijd zijn beoordeeld door een vakjury bestaande uit Judith Kadee (voorzitter), Els Robberechts en Marianne Jongkind. Zij kregen de afgelopen maanden van (mode)studenten (mbo, hbo en universiteit) ontwerpen opgestuurd. Zes daarvan werden getoond tijdens de PrinsjesHatwalk. Winnaar Jelke Franken ontvangt naast een bedrag van 1000,- euro aandacht in de vorm van een publicatie in Hatlines, het hoedenmagazine van de Nederlandse Hoedenvereniging.