Nog twee dagen volop volop feest in het teken van democratie

DEN HAAG, 14 september 2018 – Prinsjesfestival 2018 biedt op maandag 17 en dinsdag 18 september – Prinsjesdag – nog een breed scala aan activiteiten op verschillende locaties in het centrum van Den Haag. Deze zesde editie van het feest der democratie is voor iedereen bedoeld met belangstelling voor politiek en cultuur, en zeker ook voor de schoolgaande jeugd, waarvoor een aantal leuke en spannende bijeenkomsten worden georganiseerd. Prinsjesfestival is op maandag 10 september al van start gegaan.

Greep uit het programma van na het weekend
PrinsjesBelang met een panel bestaande uit bestuurders en public affairs professionals over de rol van public affairs in onze democratie. PrinsjesDebat met scholieren en MBO-studenten die met elkaar in debat gaan over actuele maatschappelijke vraagstukken. PrinsjesForum over de rol van de burger in de rechtsstaat en rechtspraak met Maarten Feteris (President van de Hoge Raad) en Piet Hein Donner (vice-president van de Raad van State). PrinsjesShow met parlementair journalisten Vincent Rietbergen, Joost Vullings en Marleen de Rooy die vooruit blikken op het nieuwe politieke jaar. PrinsjesCabaret met beschouwingen over de politiek in de traditie van oudejaarsconferences,  met onder anderen Pieter Derks en Dolf Jansen. PrinsjesKind met de jaarlijkse Kindertroonrede. PrinsjesdagConcert met een uitvoering van Tsjaikovski’s kleurrijke vioolconcert.

Over Prinsjesfestival
Prinsjesfestival is een burgerinitiatief van vele vrijwilligers die hiermee in de aanloop naar en ook op Prinsjesdag het feest van de democratie vieren. Zij doen dit in samenwerking met en steun van vele betrokkenen. Het festival kent een sterk groeiend en uiteenlopend programma van nieuwe en reeds bewezen activiteiten op het snijvlak van politiek, media en cultuur.

Thema 
Het thema van deze zesde festivaleditie is: ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons? | Over toekijken of meedoen in onze democratie’. Het thema stelt betrokkenheid van burgers bij onze democratie centraal.

Gelderland levert Den Haag mooie streken
Dit jaar is Gelderland strategisch partner van Prinsjesfestival. De provincie voert als leus: Gelderland levert Den Haag mooie streken. Vanuit de drieslag voedsel, sport en gezondheid organiseert de provincie vele feestelijke activiteiten in Den Haag. Zo trok maandagochtend 10 september vroeg de PrinsjesEstafette met delegaties van Gelderse gemeenten op naar Den Haag om drie dagen later door de Lange Poten (‘Via Gladiola’) aan te komen op de officiële opening van Prinsjesfestival. Uitvalsbasis van de provincie is de Gelderse PrinsjesAmbassade in internationaal perscentrum Nieuwspoort.

Hieronder volgt verdere informatie over het programma van na het weekend:

Debat over burgerlobby

  • Onder leiding van presentator Martijn de Greve (Politieke Junkies, BNR Nieuwsradio, Radio 1) wordt op maandagmiddag 17 september tijdens PrinsjesForum een panel bestaande uit bestuurders en public affairs professionals aan de tand gevoeld over de rol die public affairs speelt in de moderne democratie. Met het oog op het centrale thema wordt er dit jaar extra aandacht besteden aan ‘burgerlobby’s’. Het wordt voor de gevestigde orde steeds moeilijker om de burgerlobby te negeren of om hier slechts op passieve wijze op te reageren. Maar wat zijn de succesfactoren voor een goede burgerlobby en zijn burgeractivisten goed voor de democratie?

Scholieren in debat

  • Tijdens PrinsjesDebat op maandag 17 september gaan 60 scholieren en MBO-studenten met elkaar in debat over actuele maatschappelijke vraagstukken die ook in de Troonrede of de Miljoenennota kunnen voorkomen. Zij debatteren over drie stellingen, die ingeleid worden door een politicus of journalist. De scholieren en studenten debatteren met een opgelegde mening over de stellingen en horen kort van tevoren of zij voor of tegen de stelling zijn. Na de drie debatrondes wordt de Beste Debater bekend gemaakt door de 3-koppige jury en wordt de aanmoedigingsprijs uitgereikt. Het debat staat onder leiding van Nick Schoemaker, een professionele dagvoorzitter van het Nederlands Debat Instituut.

Rol van burger in de rechtsstaat en rechtspraak

  • Voor het derde jaar op rij organiseren de Hoge Raad der Nederlanden, Raad van State en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat op maandag 17 september het PrinsjesForum. Onder meer President van de Hoge Raad Maarten Feteris, vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner gaan in het gebouw van de Hoge Raad met elkaar en het publiek in gesprek. Dit jaar staat de rol van de burger in de rechtsstaat en rechtspraak centraal. Over de rol van burgers en burgerparticipatie in de rechtspraak, zoals bijvoorbeeld een mogelijke rol voor buurtrechters in conflictbeslechting. En over hoe het lokaal bestuur om gaat met het bestuursrecht. Zoals bij het betogingsrecht, en het sluiten van panden.

De Grote Politieke Show

  • Op maandag 17 september blikken Vincent Rietbergen, Joost Vullings en Marleen de Rooy vooruit op het nieuwe politieke jaar. In De Grote Politieke Show (#PrinsjesShow) bespreken de parlementair journalisten de stand van zaken op het Binnenhof. Heeft minister Hoekstra van Financiën cadeautjes in zijn Prinjesdagkoffer? En wie profiteert daar dan van? Met humor en veel filmpjes vertellen de drie wat ons te wachten staat in het nieuwe politieke seizoen. Welk onderwerp zorgt voor spanning binnen de coalitie? En krijgt de oppositie iets voor elkaar?

Kindertroonrede

  • Op dinsdag 18 september zijn tijdens PrinsjesKind kinderen in de Koninklijke Schouwburg voor één dag de baas. De foyer wordt, in samenwerking met ProDemos, omgetoverd tot het Kinderrijk waar kinderen vanaf 9.30 uur spelletjes kunnen spelen, zoals politicoloco, kroontje op kroontje af, Prinsjesdagbingo. Ook kunnen zij daar kroontjes en hoeden knutselen en op de foto in bijvoorbeeld ‘de Ridderzaal’. In het knusse zoldertheater het Paradijs zal gedurende de ochtend drie keer een 4+ voorstelling te zien zijn. In de indrukwekkende grote zaal zal om 11.00 uur alweer voor de vierde maal de Kindertroonrede gepresenteerd worden, waarbij u gratis aanwezig kunt zijn.

PrinsjesdagConcert

  • Op zijn vierde hield hij al een viool vast, dertig jaar later is Stefan Jackiw een van de meest gevraagde violisten ter wereld. Tijdens PrinsjesdagConcert op dinsdag 18 september, zijn Haagse debuut, ontmoet hij chef-dirigent Nicholas Collon in Tsjaikovski’s onvolprezen Vioolconcert. Voor onze unieke jaarlijkse viering van Prinsjesdag combineren we dit meesterwerk met de raadselachtige ‘Enigma-variaties’, waarmee componist Edward Elgar eeuwige roem vergaarde.

PrinsjesCabaret

  • Als hoogtepunt van Prinsjesfestival is het PrinsjesCabaret een heerlijke meerdaagse traditie geworden die we sinds vorig jaar met veel plezier hebben uitgebreid met een extra voorstelling. Naast de zondagavond en uiteraard de avond van Prinsjesdag zelf, is er ook PrinsjesCabaret op maandagavond 17 september voorafgaand aan Prinsjesdag. De line-up bestaat naast Pieter Derks uit: Patrick Nederkoorn (genomineerd voor de Neerlands Hoop 2017), Dolf Jansen en Nathalie Baartman. Regie is in handen van Eveline Mol. We verheugen ons!

PrinsjesArrangementen, PrinsjesPartners

  • Prinsjesfestival biedt op zaterdag 15 september rond het Binnenhof een rijkgeschakeerd programma voor een breed publiek. Voor deze dag zijn er ook PrinsjesArrangementen in diverse variaties beschikbaar. Een PrinsjesArrangement bevat onder andere het PrinsjesOntbijt, de PrinsjesVaart of rondleiding door de Ridderzaal, een bezoek aan de PrinsjesMarkt, een eersterangs zitplaats voor de PrinsjesHatwalk en de PrinsjesHighTea.
  • Prinsjesfestival richt zich met tal van feestelijke en inhoudelijke activiteiten op een breed publiek van scholieren en studenten, mensen met belangstelling voor democratie en rechtsstaat, mensen die willen genieten van de koninklijke residentie Den Haag.
  • Vele vrijwilligers, (media)partners, vrienden, samenwerkende instellingen, overheden en bedrijven maken Prinsjesfestival mogelijk. PrinsjesPartner zijn: provincie Gelderland, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, stichting Boschhuysen, gemeente Den Haag, Eerste Kamer der Staten-Generaal, Fonds 1818, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, ProDemos en Rabobank Nederland.