Prijzenregen tijdens Prinsjesfestival

DEN HAAG, 14 september 2018 – VVD-politicus Jozias van Aartsen, NRC-fotograaf David van Dam en hoogleraar Nederlandse geschiedenis Remieg Aerts. Zij ontvingen donderdag- en vrijdagavond de PrinsjesPrijs,  PrinsjesFotoprijs en PrinsjesBoekenprijs in het kader van Prinsjesfestival.

Hieronder volgt een kort overzicht van de winnaars.

PrinsjesBoekenprijs

  • Remieg Aerts met het boek ‘Thorbecke wil het’

In de eerste volledige biografie sinds jaren brengt hoogleraar Nederlandse geschiedenis Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw.

Voor de PrinsjesBoekenprijs kwamen non-fictieboeken in aanmerking die verschenen tussen juli 2017 en juli 2018 waarin met tekst of beeld, of een combinatie daarvan, informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke).

De PrinsjesBoekenPrijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkondewaaraan een geldbedrag van 2.500,- euro is verbonden.

PrinsjesFotoprijs

  • David van Dam

Op zijn foto wordt voormalig minister Jeanine Hennis-Plasschaert, nadat zij haar aftreden had bekendgemaakt, met applaus ontvangen op het ministerie van Defensie. Bij een missie in Mali sneuvelden soldaten door ondeugdelijk materiaal.

De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500,- euro is verbonden. Vandaag werd de prijs uitgereikt aan Van Dam in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. De andere genomineerde foto’s treft u hier aan. Het is niet de eerste keer dat Van Dam de prijs wint. Eerder won hij die ook in 2014 en 2017.

PrinsjesPrijs

  • Jozias van Aartsen

In dit rapport licht de jury, onder voorzitterschap van oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, haar keuze voor Jozias van Aartsen toe.

‘Achter zijn zwier gaat in wezen iets van een gereformeerd dienaar van het algemeen belang schuil die in verzet gaat tegen de bedreiging van democratische en rechtstatelijke principes. Hij ziet zowel de Nederlandse als de Europese samenleving als een gemeenschap van waarden en handelt daar ook vol overtuiging naar. Van Aartsen is dan ook rechtstatelijk in hart en nieren’, aldus het rapport.

De PrinsjesPrijs wordt sinds 2013 jaarlijks toegekend aan een politicus die in optreden of handelen van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland.

Eerder ging de PrinsjesPrijs naar voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en voormalig griffier van de Tweede Kamer Jacqueline Biesheuvel (2013); de financieel woordvoerders van de ‘constructieve oppositie’: Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf (2014); senator Roel Kuiper (2015); Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (2016) en Angelien Eijsink (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Helma Neppérus (VVD) (2017).

PrinsjesRede

  • Leonoor Russell

In haar rede ‘Participeren kun je niet leren’ uit Russell kritiek op de sluiting van sociale werkplaatsen in Nederland. Volgens haar draaide de Participatiewet in 2015 ‘de deur van de sociale werkplaatsen aan de buitenkant op slot’. In het stuk besteedt zij aandacht aan diverse mensen met een arbeidsbeperking.

In de Kloosterkerk werden vrijdag de drie beste speeches voorgedragen. De andere genomineerden voor de prijs waren Thomas Hart en Lodewijk van Wendel de Joode. De winnende speech van Russell wordt beloond met een geldprijs van €2.500,- en verschijnt in Elsevier Weekblad.

PrinsjesPubQuiz

  • Team VVD

Deze week deed een recordaantal van 40 teams mee met de jaarlijkse PrinsjesPubQuiz in sociëteit Nieuwspoort. Na een spannende shoot-out tussen het team van Zorgverzekeraars Nederland  en de VVD, ging de liberale partij met de beker naar huis. Hun teamleider, Tweede Kamerlid Erik Ziengs, ontving die uit handen van Michiel Breedveld (NOS) en Joost Vullings (EenVandaag).

Over Prinsjesfestival
Prinsjesfestival is een burgerinitiatief van vele vrijwilligers die hiermee in de aanloop naar en ook op Prinsjesdag het feest van de democratie vieren. Zij doen dit in samenwerking met en steun van vele betrokkenen. Het festival kent een sterk groeiend en uiteenlopend programma van nieuwe en reeds bewezen activiteiten op het snijvlak van politiek, media en cultuur.

Thema 
Het thema van deze zesde festivaleditie is: ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons? | Over toekijken of meedoen in onze democratie’. Het thema stelt betrokkenheid van burgers bij onze democratie centraal.

Gelderland levert Den Haag mooie streken
Dit jaar is Gelderland strategisch partner van Prinsjesfestival. De provincie voert als leus: Gelderland levert Den Haag mooie streken. Vanuit de drieslag voedsel, sport en gezondheid organiseert de provincie vele feestelijke activiteiten in Den Haag. Zo trok maandagochtend 10 september vroeg de PrinsjesEstafette met delegaties van Gelderse gemeenten op naar Den Haag om drie dagen later door de Lange Poten (‘Via Gladiola’) aan te komen op de officiële opening van Prinsjesfestival. Uitvalsbasis van de provincie is de Gelderse PrinsjesAmbassade in internationaal perscentrum Nieuwspoort.