Genomineerden Prinsjesrede 2020 bekend

Fotograaf: Sebastiaan de Groot

De genomineerden voor Prinsjesrede, de speechwedstrijd van Prinsjesfestival, zijn bekend: Carola Schoor, Astrid Schutte en Ramy & Timor El-Dardiry.

De drie genomineerde toespraken worden vrijdag 11 september 2020 door acteurs van het Nationaal Toneel voorgedragen. De jury maakt daarna bekend wie dit jaar de beste speech heeft geschreven. De winnende speech wordt gepubliceerd in Elsevier en de winnaar ontvangt €2500,-

Prinsjesrede is een speechwedstrijd met een thema op het gebied van politiek en maatschappij. Dit jaar is het thema: ‘Denker des Vaderlands, wat te doen na de crisis?’.

De opdracht luidde: “We gaan hoe dan ook uit de coronacrisis komen. Voor iedereen geldt dat er straks een pre- en postcoronatijdperk zal zijn. We weten heel goed hoe ons leven er voor de intelligente lockdown uitzag en hoe het er nu uitziet. Maar denken we te weten hoe de wereld eruit zal zien als deze storm is geluwd? Of blijft ze op een andere manier voortrazen? Wat gaat er veranderen? Waar moeten we rekening mee gaan houden? Hoe gaan we om met de vrijheden die we stap voor stap terugkrijgen? En wat vergt dat van ons allemaal?

Jij bent de nieuwe Denker des Vaderlands. Je hebt het stokje overgenomen van Daan Roovers en maakt je eerste opwachting op nationale tv. En niet zomaar bij iets! Er komt nog één keertje een DWDD-uitzending om terug te kijken op de coronacrisis en Matthijs van Nieuwkerk zelf heeft je gevraagd om een speech te houden. Hij wil graag dat je antwoord geeft op maar 1 vraag: hoe nu verder?”

De uitreiking van de Prinsjesrede vindt plaats in de Kloosterkerk en wordt uitgezonden via een livestream. Voor meer informatie: https://www.prinsjesfestival.nl/activiteit/prinsjesrede-4/