Poëzie tijdens Prinsjesfestival: Prinsjesdichter Wout Waanders aan het woord

 

De Prinsjesdichter spreekt elk jaar traditioneel op de opening van Prinsjesfestival. In het speciaal geschreven Prinsjesgedicht klinkt ook dit jaar het festivalthema door.  Prinsjesdichter van de provincie Gelderland, Wout Waanders, licht een klein tipje van de sluier op.

Hoe bent u gekozen tot Prinsjesdichter van 2018? 
‘Begin dit jaar heb ik een groot interview gedaan met de Gelderlander. Ook heb ik op de Zwarte Cross gestaan. Ik denk dat ik daarom ben gevraagd om dit jaar het Prinsjesgedicht te schrijven. Ik ben al mijn hele leven bezig met verhalen zo goed mogelijk te vertellen. Daarom ben ik ook coach van mensen die bijvoorbeeld schrijver willen worden of een academisch artikel stuk willen schrijven.’

Kunt u iets meer vertellen over hoe u tot het uiteindelijke gedicht komt?
‘Het fysieke schrijfwerk duurt niet zo lang. Het is vooral het werk voor en na het schrijven. Zelf vind ik het heel belangrijk dat het gedicht aansluit op het publiek dat ik voor me heb en ik vind het belangrijk om iets met het publiek te doen. Hoe ik dit precies zal doen, blijft nog even een geheim.’

Hoe kijkt u aan tegen het thema van dit jaar?
‘Zonder burgers is er geen democratie. Het is een één op één onderdeel van wat het is. Tegelijkertijd zijn er in mijn omgeving mensen die stemmen op wat hen goed uitkomt en niet waar ze als ideaal achter staan. Ik weet niet of je de democratie dan goed hebt vormgegeven. Een discussie over democratie komt vaak moeilijk op gang, dus dat betekent wel dat er nog wat te winnen is. In het thema van dit jaar komt de vormgeving van de democratie duidelijk terug.’

Foto: Studio Schulte Schultz

Gelabeld als:

Festivalthema 2019:

Gezocht: volksvertegenwoordiger (v/m)

Gelijke kansen na 100 jaar algemeen kiesrecht?

Strategisch partner 2019:

Provincie Zuid-Holland