Prinsjesboekenprijs 2017 voor Tom van der Meer

DEN HAAG 15 september 2017 – Tom van der Meer wint de PrinsjesBoekenprijs 2017 met zijn boek ‘Niet de kiezer is gek’. De jury maakte vandaag de winnaar bekend in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Jozias van Aartsen, commissaris van de Koning in Drenthe, reikte de prijs, een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro, aan de winnaar uit. De PrinsjesBoekenprijs wordt ieder jaar tijdens Prinsjesfestival uitgereikt voor het beste politieke boek. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen.

[wc_row]

[wc_column size=”one-half” position=”first”]

[/wc_column]

[wc_column size=”one-half” position=”last”]

Uit het juryrapport
“Tom van der Meer schept er een genoegen in om mythes te ontkrachten, mythes die hardnekkig aan het Binnenhof de ronde doen als courant geld. Dat de kiezer het probleem is, dat kiezers op drift zijn geraakt, dat zo de politiek ontregeld is. En is geen crisis van de democratie, er is hooguit een crisis van de politieke establishment. We maken een emancipatie van de kiezer mee. En daarom zullen met even goedkope, goed-in-het-gehoor-liggende oplossingen – zoals kiesdrempels, verkiezingen als loterijen en andere fratsen – niet werken. Ofschoon: helemaal aan het einde blijkt ook Van der Meer een nieuwe ‘populistische revolutie’ niet uit te sluiten… Wat er wel moet gebeuren, is minder helder – helaas. Ook dat vraagt om een vervolg. Misschien lezen we dat in het eindrapport van de Staatscommissie die onder voorzitterschap van commissaris van de Koning Johan Remkes het parlementaire bestel tegen het licht houdt. En waarvan Tom van der Meer, misschien ook wel tot z’n eigen verrassing, lid is. Want als institutionele ingrepen geen oplossing voor de crisis der democratie zijn, wat moet je dan in zo’n commissie?”, aldus de jury.

[/wc_column]

[/wc_row]

De jury
De jury van de PrinsjesBoekenprijs bestaat uit Jan Schinkelshoek (voormalig Tweede Kamerlid, oud-hoofdredacteur Haagsche Courant en directeur communicatiebureau Schinkelshoek & Verhoog), Sarah de Lange (universitair docent politieke wetenschappen aan de UvA) en Toof Brader (NOS-redacteur bij Politiek24). Zij kozen het boek van Tom van der Meer uit een lijst van drie genomineerden. De andere genomineerden waren Ferdinand Grapperhaus met het boek ‘Rafels aan de rechtsstaat’ en Joost Vullings met het boek ‘De kinderen van Pim’. Aan de prijs werken tal van uitgeverijen mee.

Lees hier het Prinsjesboekenprijs 2017 juryrapport.