PrinsjesBurger 2020: zes ongekroonde winnaars

Dat PrinsjesBurger 2020 een bijzondere editie zou worden, stond sinds dit voorjaar al wel vast. Maar zó bijzonder … dát bleek donderdagochtend 10 september jongstleden. Stuk voor stuk indrukwekkende pitches van de mbo-studenten van zes scholen: ROC Friese Poort, Alfa College locatie Hoogeveen, ROC Mondriaan (DAPA), MBO Utrecht, ROC Tilburg en Vista College.

“Dít is waarom ik fan ben van het mbo!”, aldus een van de panelleden.

De opdracht: werk een pitch uit over het festivalthema VRIJ BLIJVEN – vrijheid is een werkwoord!.

Alles kan, als het maar binnen 3 minuten te presenteren is. Met als resultaat een grote diversiteit: in presentatie, maar ook in inhoudelijke invalshoek.

Een singer-songwriter op gitaar, een aankomend staatsman achter het katheder, video’s met persoonlijke verhalen, spoken words op muziek, en een hartenkreet richting de Nederlandse beleidsmakers op het gebied van huisvesting voor woonwagenbewoners en Sinti.

Wat is vrijheid voor jou?

“Tja … ehm … goede vraag …”. We zijn ons niet bewust van de vanzelfsprekendheid van vrijheid hier. Vrijheid om te wonen waar je wilt. Onafhankelijk zijn van anderen. Kunnen zijn wie je wilt zijn. Je mening mogen uiten. Ook in tijden van corona naar buiten kunnen, en samen werken aan de toekomst. In Nederland mogen zijn. Wakker worden zonder dat je bang bent. Samen wij zijn. Elke stem telt. Gewetensvraag: heeft u geluisterd? Of heeft u gehoord? En bovendien: sta eens stil bij de vraag wat je voor de  vrijheid van een ander kunt betekenen. Vrijheid is een werkwoord!

Werken aan vrijheid

“Voor ons die altijd in vrijheid hebben geleefd, is het moeilijk onder woorden te brengen wat vrijheid is”, aldus Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer. “Het probleem met vrijheid is eigenlijk net als met corona. Je ziet het niet, het is ongrijpbaar”. In de afsluiting van PrinsjesBurger 2020 riep hij de studenten op vooral actief te worden in de politiek. “Dan kun je echt wat veranderen!”.

De vragen van de studenten aan de Voorzitter van de Eerste Kamer gingen over diversiteit, over representativiteit van ons parlement, en over gelijkwaardigheid. Bruijn: “Jullie hebben gelijk; we moeten blijven knokken voor Artikel 1 uit de Grondwet.”

PrinsjesBurger 2020 is hier terug te kijken.

Foto’s: Simone Both