Prinsjesdichter Tsead Bruinja opent eerste Prinsjesfestival

Hoe moet het nu met ons? Hoe moat it no mei ús?

IMG_3307

DEN HAAG, 15 september 2013 – De Friese Prinsjesdichter Tsead Bruinja opende vanmiddag het eerste Prinsjesfestival. Hij deed dat met het gedicht ROYAAL ONDERHOUD of ROYAAL ÛNDERHÂLD (zie bijlage). Bruinja droeg het gedicht, dat hij voor deze gelegenheid schreef, voor op het balkon van Paleis Lange Voorhout te Den Haag. In het gedicht lijkt hij zich te verplaatsen in de positie van de nieuwe vorst. Koning Willem Alexander gaat komende Prinsjesdag voor het eerst in de Gouden Koets naar de Ridderzaal om de Troonrede te houden.

Op de opening van Prinsjesfestival spraken ook de Friese Commissaris van de Koning John Jorritsma en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. Prinsjesfestival omlijst dit jaar voor het eerst Prinsjesdag. Het centrale thema van het eerste Prinsjesfestival is wisseling en wisselwerking van generaties. Het driedaagse festival biedt een reeks kleinschalige activiteiten. Met deze activiteiten wil Prinsjesfestival inhoudelijk en feestelijk bijdragen aan het unieke karakter van Prinsjesdag. Naast de Prinsjesdichter gaat het om PrinsjesHatwalk, Prinsjesconcert, Prinsjesprijs, Prinsjesdiner, Prinsjesboekenprijs, Prinsjeslezing en –debat, Prinsjesrede, Prinsjescabaret en Prinsjesborrel. Zie voor meer informatie en aanmelding voor diverse activiteiten: www.prinsjesfestival.nl.

Onder de vlag van de gelijknamige stichting verlenen vele vrijwilligers en vrienden die zich betrokken voelen bij de democratie, medewerking aan Prinsjesfestival. Voorzitter van het Comité van aanbeveling is oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Fryslân is de eerste provincie die participeert in Prinsjesfestival, onder andere met de Fryske Ambassade in het hart van Den Haag. Als Prinsjespartner ondersteunt Fryslân bovendien het Prinsjesfestival en dat geldt tevens voor de andere Prinsjespartners: Aegon, Bourgonje Geluid- en Lichtservice, gemeente Den Haag, Gasunie en de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Ook verschillende instellingen ondersteunen het evenement, waaronder Gemeentemuseum – Escher in het Paleis.