Prinsjesfestival 2014 in teken van 200 jaar Prinsjesdag

Persbericht

Prinsjesfestival 2014 in teken van 200 jaar Prinsjesdag

Na de eerste editie van Prinsjesfestival in 2013 viert Nederland dit jaar opnieuw het Feest van de Democratie: van 11 tot en met 16 september omlijst Prinsjesfestival voor de tweede maal Prinsjesdag. In de oude binnenstad van Den Haag zijn de dagen rond de Derde Dinsdag van September verschillende inhoudelijke en feestelijke activiteiten. Net als bij de eerste editie heeft ook een provincie zich verbonden aan Prinsjesfestival. Dit jaar is dat de Provincie Limburg. De provincie opent een Limburgse ambassade in het statige Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk. Vanuit de ambassade presenteert de provincie zich in tal van opzichten, waarbij talentontwikkeling, innovatiekracht en de grensoverschrijdende blik centraal staan.

 

200 jaar koninkrijk, 200 jaar Prinsjesdag
Het thema van dit jaar is “200 jaar Prinsjesdag. De kracht van rituelen en symbolen: vertrouwen, verbinden, vernieuwen.” Prinsjesfestival maakt dit jaar dan ook onderdeel uit van de activiteiten rond 200 jaar koninkrijk. In dat kader worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd, zoals het naspelen van de landing van de Prins van Oranje op Scheveningen op 30 november vorig jaar, het drukbezochte Grondwetfestival van maart dit jaar en een groot evenement op 30 augustus aanstaande in Maastricht.

Programma
Dit jaar staat een aantal nieuwe evenementen op het programma van Prinsjesfestival. Er is voor het eerst ruimte voor de Prinsjesfilm. In Pathé Buitenhof worden fragmenten van films en documentaires over koningshuis en democratie vertoond, terwijl film- en documentairemakers in debat gaan over de keuzes die ze daarbij maken. Welk beeld zetten ze neer van het Huis van Oranje en waarom? Onder andere documentairemaker Michiel van Erp heeft zijn medewerking toegezegd.

Daarnaast wordt zaterdag 13 september voor het eerst het Prinsjesbal gehouden. Genodigden uit politiek, bedrijfsleven en het maatschappelijk veld ontmoeten elkaar in de sfeervolle setting van Sociëteit De Witte aan het Plein voor een vernieuwend, verrassend bal.

Prinsjesprotocol richt zich dit jaar voor het eerst op de actuele betekenis van protocol. Welke rol speelt protocol in de huidige maatschappij? Zijn de afspraken die 200 jaar geleden tijdens de Weense Conventie zijn gemaakt nog wel actueel?

Ook de Prinsjesfotoprijs is nieuw dit jaar. De meest pakkende politieke foto’s uit het parlementaire jaar 2013-2014 worden door een jury geselecteerd en tentoongesteld in het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof. Uit de nominaties wordt de winnaar van Prinsjesfotoprijs 2014 gekozen.

Naast deze nieuwe programmaonderdelen staan de succesnummers van vorig jaar ook op de agenda. Zo vormt het Lange Voorhout wederom het toneel voor de Prinsjeshatwalk waarop hoedjes in alle vormen en maten worden getoond. Er is weer een publieksprijs te winnen. De jury voor de publieksprijs wordt voorgezeten door Erica Terpstra. Rond de hatwalk wordt ook een hoedenmarkt georganiseerd.

Ook worden de Prinsjesprijs en de Prinsjesboekenprijs opnieuw uitgereikt, de eerste aan een (oud)politicus die zich heeft ingezet voor de democratie in ons land en de tweede aan de auteur van het beste politieke boek van het parlementaire jaar. Vorig jaar wonnen oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en de griffier van de Tweede Kamer Jacqueline Biesheuvel de Prinsjesprijs en mocht Mathieu Segers de eerste Prinsjesboekenprijs mee naar huis nemen voor zijn boek ‘Reis naar het continent’.

De Prinsjeslezing wordt dit jaar verzorgd door Henk te Velde, hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In zijn rede gaat hij in op het thema van Prinsjesfestival.

Het Nationaal Toneel werkt dit jaar weer mee aan de Prinsjesrede, waarin dé speech centraal staat. Wie schrijft de beste speech over het thema van Prinsjesfestival?

Ook het Prinsjescabaret keert terug na het succes van vorig jaar. Theater Diligentia verwelkomt op zaterdag 13 september weer gevestigd en nieuw talent: Jan-Jaap van de Wal, Jasper van Kuijk en Patrick Nederkoorn blikken die dag terug op het parlementaire jaar. De presentatie van het cabaret wordt verzorgd door Sjaak Bral.

En net als vorig jaar wordt afgesloten met de Jonge Prinsjesborrel, dé plek voor jong aanstormend (politiek) talent om de net gepresenteerde Miljoenennota te beschouwen, samen met enkele kopstukken uit de politiek.

Het volledige programma en een beschrijving van de verschillende evenementen staan op www.prinsjesfestival.nl. Inschrijven voor publieke evenementen zoals de Prinsjesrede, het Prinsjesdebat, de Prinsjeslezing en de Prinsjesborrel kan ook via deze website.

 

Provincie Limburg

De Provincie Limburg heeft zich nadrukkelijk verbonden aan het Prinsjesfestival 2014. Op die manier wordt het feest van de democratie niet alleen een Haags feestje, maar slaat de provincie een brug naar het land. Op donderdag 11 september opent de commissaris van de koning (gouverneur), de heer Theo Bovens, de tijdelijke Limburgse ambassade in het Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk. De provincie Limburg neemt het stokje over van de provincie Fryslân.

Gouverneur Theo Bovens ziet in het partnerschap van Limburg een mooie kans om de provincie nog nadrukkelijker op de kaart te zetten. “Uiteraard kent iedereen Limburg vanwege onze rijke cultuur, traditie, gemeenschapszin en het fantastische landschap van noord tot zuid. Maar Limburg is veel meer en dat willen we tijdens de week van Prinsjesfestival graag laten zien. Mede door onze grensligging zijn we een internationaal georiënteerde provincie. CBS-gegevens leren dat we de meest internationale provincie van Nederland zijn. Samen met veel partners in het onderwijs en bedrijfsleven werken we er hard aan een kennisprovincie te worden en de kennisintensieve bedrijvigheid te versterken. Juist deze week kwam uit onderzoek naar voren dat we tot de top drie van meest innovatieve provincies behoren. Onze unieke triple helix-samenwerking van onderwijs, bedrijfsleven en overheid zal ook tijdens Prinsjesfestival een centrale rol spelen. We willen laten zien wat Limburg nog allemaal meer kan bijdragen aan de BV Nederland.”

Gouverneur Theo Bovens rekent erop dat deze positie van Limburg door het verstevigen van de relaties en het leggen van nieuwe contacten tijdens Prinsjesfestival nog verder versterkt wordt.
Over Prinsjesfestival

Prinsjesfestival wordt in zijn geheel mogelijk gemaakt door ruim honderd vrijwilligers en vrienden die het feest van de democratie een warm hart toedragen. Samen vragen zij aandacht voor het belang van democratie, werpen ze met een scala aan activiteiten licht op de verschillende aspecten van democratie en bieden ze een podium voor de ontmoeting tussen mensen die bijdragen aan de instandhouding en vernieuwing van de democratie. Veel dank gaat bovendien uit naar de strategische Prinsjespartner van Prinsjesfestival 2014, de provincie Limburg, en eveneens naar de Prinsjespartners gemeente Den Haag, Eerste Kamer, Gasunie, De Maatschappij, Siemens en de Staatsloterij die ook met hun financiële bijdrage het festival mogelijk maken.

 

Meer informatie voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u mailen met publiciteit@prinsjesfestival.nl of bellen met Jaap Wiersma, 06-45556545 of Lia Bos, 06-41978833.

Voor vragen aan de provincie Limburg kunt u bellen met Vincent van der Stouwe, 06-50214005.

 

Volg ons ook op Facebook (www.facebook.com/prinsjesfestival) en Twitter (@Prinsjesfestiva)

Festivalthema 2018:

Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!

Over toekijken of meedoen in onze democratie

Strategisch partner 2018:

Provincie Gelderland