Mathieu Segers wint Prinsjesboekenprijs voor beste Nederlandse politieke boek

Jury: Een verrassend en soms onthutsend boek

DEN HAAG, 16 september 2013 – Mathieu Segers wint met zijn boek ‘Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden’ de nieuwe prijs voor het beste Nederlandse politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar, de Prinsjesboekenprijs. Dat maakte juryvoorzitter Kars Veling vandaag, op de tweede dag van het eerste Prinsjesfestival, bekend in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. De Friese commissaris van de koning, John Jorritsma, reikte de prijs uit.

 Uit het juryrapport:

‘Gebruik makend van deels nieuwe bronnen beschrijft en analyseert Segers de positie die Nederland in de loop van de jaren heeft ingenomen ten aanzien van de Europese integratie. Het is een meeslepend geschreven verhaal over Atlantische scepsis en voortschrijdend inzicht, over misverstand en overmoed, over plannen en onverwachte gebeurtenissen, over onthullende documenten en bijzondere persoonlijkheden, over idealen en leugentjes om bestwil. Een verrassend en soms onthutsend boek dat bevestigt dat de Europese integratie minder gepland is verlopen dan vaak wordt voorgesteld. Reis naar het continent is een uiterst relevant boek voor iedereen die de Europese context van Nederland wil begrijpen. Segers beheerst het materiaal en gebruikt het meesterlijk om zijn lezer mee op reis te nemen. Als gids wijst hij op bijzondere details en onderbelichte samenhangen. In een beeldende stijl en soms lichtelijk ironisch schrijft Segers een spannend verhaal dat velen niet kennen en dat ook de ingewijden verrast.’

Het volledige juryrapport staat op: www.prinsjesfestival.nl/prinsjesboekenprijs

Prijs benadrukt belang van boeken over politiek
De Prinsjesboekenprijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag is verbonden van €2.500. De prijsuitreiking, daags voor Prinsjesdag, had dit jaar voor het eerst plaats. Hiermee wil Prinsjesfestival het belang benadrukken van boeken over de nationale politiek en de kwaliteit ervan helpen bevorderen. Voor de prijs kwamen alle non-fictie boeken in aanmerking over een Nederlands politiek onderwerp, verschenen tussen juli 2012 en juli 2013.

De jury koos het boek van Segers uit een lijst van vier genomineerden: J.Th.J. van den Berg en J.J. Vis: De eerste honderdvijftig haar parlementaire geschiedenis van Nederland 1796-1946 (Uitgeverij Bert Bakker); Kustaw Bessems en Dirk Jacob Nieuwboer: Doe eens normaal man. In zeven stappen naar een betere politiek (Uitgeverij Atlas Contact); Mathieu Segers, Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden. (Uitgeverij Bert Bakker); Koen Vossen, Rondom Wilders. Portret van de PVV. (Uitgeverij Boom).

De jury maakte deze keuze uit een ‘verrassend rijke’ inzending van 43 boeken. De Groninger hoogleraar Gerrit Voerman (Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel) en politiek verslaggever Michiel Breedveld (NOS Radio) vormen samen met Veling de jury. Oud-Tweede Kamerlid Veling is nu directeur van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Aan de prijs werken tal van uitgeverijen mee. Ook het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten biedt hulp en steun.

Prinsjesfestival
Prinsjesfestival omlijst dit jaar voor het eerst Prinsjesdag. Het is morgen ook voor het eerst dat koning Willem-Alexander in de Gouden Koets naar de Ridderzaal gaat om de Troonrede te houden. Het centrale thema van het eerste Prinsjesfestival is wisseling en wisselwerking van generaties. Het driedaagse festival biedt een reeks kleinschalige activiteiten. Met deze activiteiten wil Prinsjesfestival inhoudelijk en feestelijk bijdragen aan het unieke karakter van Prinsjesdag. Naast de Prinsjesboekenprijs gaat het om Prinsjesdichter, Prinsjeshatwalk, Prinsjesconcert, Prinsjesdiner, Prinsjesprijs, Prinsjeslezing en –debat, Prinsjesrede, Prinsjescabaret en Prinsjesborrel. Zie voor meer informatie en aanmelding voor diverse activiteiten: www.prinsjesfestival.nl.

Comité van aanbeveling, Prinsjespartners, Vrienden, meewerkende instellingen, vrijwilligers
Onder de vlag van de gelijknamige stichting verlenen vele vrijwilligers en vrienden die zich betrokken voelen bij de democratie, medewerking aan Prinsjesfestival. Voorzitter van het Comité van aanbeveling is oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Fryslân is de eerste provincie die participeert in Prinsjesfestival, onder andere met een Fryske Ambassade in het hart van Den Haag. Ambassadeur Jorritsma biedt met zijn provincie in deze ambassade een scala aan activiteiten en presentaties over wat Fryslân in huis heeft.

Als Prinsjespartner ondersteunt Fryslân bovendien het Prinsjesfestival en dat geldt tevens voor de andere Prinsjespartners: Aegon, Bourgonje Geluid- en Lichtservice, gemeente Den Haag, Gasunie en de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Ook verschillende instellingen ondersteunen het evenement, waaronder: theaters Diligentia PePijn, Gemeentemuseum – Escher in het Paleis, Koninklijke Schouwburg, Nationale Toneel, Internationaal perscentrum Nieuwspoort, ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtsstaat, Pulchri Studio en SuperMarkt.