Prinsjesfotoprijs 2016 voor Bart Maat

Bart Maat wint de Prinsjesfotoprijs 2016 met zijn foto van Samson en Arib, nadat Arib is verkozen als Kamervoorzitter. De jury maakte vandaag, op de derde dag van het vierde Prinsjesfestival, de winnaar bekend in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

De eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer Anne Flierman en de Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman reikten de prijs, een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro, aan de winnaar uit.

Uit het juryrapport

“Uit ongeveer 60 verschillende foto’s, die allen een mooi beeld geven van politieke momenten van het afgelopen jaar, is de foto van Bart Maat als winnaar uitgekozen. Het betreft een ontroerende foto van een omhelzing van Samson en Arib, nadat Arib is verkozen tot Kamervoorzitter.  Wellicht zijn we hier zelfs getuige van een verzoening. Naar het schijnt was Arib niet de eerste keuze van haar fractievoorzitter om Kamervoorzitter te worden. Volgens de jury dient de foto vermelding dat met deze uitverkiezing geschiedenis is geschreven: De eerste Kamervoorzitter met een niet-Nederlandse achtergrond.” Het hele juryrapport is hier te lezen.

De jury

De foto van Bart Maat werd gekozen door de jury, bestaande uit Marijke Vos (Eerste Kamerlid voor GroenLinks), Madeleine van Toorenburg (Tweede Kamerlid voor CDA), Jos Heymans (journalist RTL Nieuws), Lotte Sprengers (Hoofddocent fotografie KABK) en juryvoorzitter Bert Verhoeff. De andere genomineerde foto’s waren van Dirk Hol, Marcel van den Berg, Martijn Beekman en een tweede foto van Bart Maat.