Prinsjesboekenprijs 2016 voor Bastiaan Rijpkema

Bastiaan Rijpkema wint de vierde Prinsjesboekenprijs met zijn boek ‘Weerbare democratie – de grenzen van democratische tolerantie’ van uitgeverij Nieuw Amsterdam.

De jury maakte vandaag, op de derde dag van het vierde Prinsjesfestival, de winnaar bekend in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. De eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer Anne Flierman en de Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman reikten de prijs, een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro, aan de winnaar uit.

Uit het juryrapport

Het boek van Bastiaan Rijpkema is door de jury gekozen uit ongeveer 60 ingezonden boeken, van heel uiteenlopende aard. Wat volgens de jury het boek zo bijzonder maakt is dat Bastiaan Rijpkema met zijn boek een belangwekkende bijdrage heeft geleverd aan de bezinning op een centrale vraag voor elke democratie.  “Het boek gaat over het wezenlijke kenmerk van democratie dat niemand wordt buitengesloten. Maar heeft de democratie dan wel mogelijkheden om grenzen te stellen aan politieke partijen met antidemocratische doelstellingen?” Volgens de jury schrijft Bastiaan Rijpkema over dit thema een zeer leesbaar proefschrift, waarbij hij zonder aarzelen de grenzen tussen rechtswetenschap, de filosofie en de politicologie overschrijdt. Het hele juryrapport kunt u hier lezen.

De jury

De jury van de Prinsjesboekenprijs, bestaande uit Kars Veling (voorzitter en voormalig directeur ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat), Sarah de Lange (universitair docent politieke wetenschappen aan de UvA) en Toof Brader (NOS-redacteur bij Politiek24) koos het boek van Bastiaan Rijpkema uit een lijst van drie genomineerden. De andere genomineerden waren Pieter Hilhorst met het boek ‘De belofte – over macht, idealisme en politiek’ en Joost Niemöller met het boek ‘De verschrikkelijke Janmaat – Nederland en de Centrumpartij’.  Aan de prijs werken tal van uitgeverijen mee.