DEN HAAG, 20 augustus 2019– De foto’s die genomineerd zijn voor de PrinsjesFotoPrijs 2019, de prijs voor de beste politieke foto van het jaar, zijn bekend. Het gaat om foto’s van het parlementaire jaar 2018-2019, ‘met landelijk nieuws, getuigend van groot politiek debat’. De prijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden. Vrijdag 13september wordt de prijs uitgereikt tijdens Prinsjesfestival, in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. De PrinsjesFotoPrijs werd eerder gewonnen door David van Dam (2014, 2017 en 2018), Dirk Hol (2015) en Bart Maat (2016).

 

De volgende vijf foto’s maken kans op de PrinsjesFotoPrijs 2019:

 

Nominatie 1

Fotograaf: ©Bart Maat

 

 

Den Haag – VVD-Kamerlid Han ten Broeke stapt op als Kamerlid nadat bekend werd dat hij een relatie had met een fractiemedewerkster.

Nominatie 2

Fotograaf: ©David van Dam
Thierry Baudet (FvD) drinkt een wijntje en rookt een sigaret op zijn fractiekamer tijdens de schorsing na de tweede termijn van de Kamer van dag twee van de algemene politieke beschouwingen. Kort daarvoor zei hij in het debat: ‘Dit debat is beneden mijn waardigheid’.

 

Nominatie 3

Fotograaf: ©Remko de Waal

HAARLEM – Burgemeester Jos Wienen van Haarlem spreekt tijdens een demonstratie als steunbetuiging voor de ernstige bedreigingen aan zijn adres.

 

Nominatie 4

Fotograaf: ©Freek van den Bergh

DEN HAAG – VLNR Stoffer (SGP), Sybrand Buma (CDA), Klaas Dijkhoff (VVD), Tunahan Kuzu (DENK), Lodewijk Asscher (PVDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Rob Jetten (D66) voor aanvang van het Klimaatdebat in de Tweede Kamer.

Nominatie 5

Fotograaf: ©Dirk Hol

DEN HAAG – Zihni Ozdil (GL) en Hanke Bruins Slot (CDA) namen vandaag afscheid van de Tweede Kamer. Ozdil moest opstappen na een aanvaring over fractiediscipline met fractievoorzitter Jesse Klaver, Bruins Slot wordt gedeputeerde in de provincie Utrecht. Foto: Klaver (l) had al gekucht en raakt nu de schouder aan van Zihni Ozdil (m) om zijn aandacht te trekken. Even later geven zij elkaar een knuffel ondanks hun geschil.