David van Dam wint PrinsjesFotoprijs met foto van Eric van der Burg

 Fotograaf David van Dam schrijft de PrinsjesFotoprijs 2023 op zijn naam. Zijn foto van Eric van der Burg die in de Trêveszaal de handen voor het gezicht slaat heeft de meeste indruk gemaakt op de jury. Van Dam maakte de foto tijdens het crisisoverleg over het asiel- en migratiedossier, waarover het kabinet uiteindelijk gevallen bleek te zijn.

Juryvoorzitter Jan Dirk van der Burg was verheugd over de kwaliteit van de inzendingen dit jaar, nadat hij vorig jaar op dezelfde plek een vurige oproep hield aan fotografen om meer parlementaire foto’s te schieten.

Van Dam maakte zijn foto 7 juli 2023. Zelf stond hij geposteerd aan de kant van de Hofvijver, op zoek naar een glimp van wat er zich binnen bij Algemene Zaken afspeelde. Die vond hij uiteindelijk in de persoon van staatssecretaris Eric van der Burg van asielzaken. De prijs werd in de Eerste Kamer der Staten-Generaal uitgereikt door Jan Anthonie Bruijn.

Aan de prijs zijn een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro verbonden. De jury van de PrinsjesFotoprijs bestaat uit Jan Dirk van der Burg (juryvoorzitter, Fotograaf des Vaderlands 2018-2019), Anke Truijen (journalist) en Farah Karimi (Eerste Kamerlid voor GroenLinks). De PrinsjesFotoprijs maakt onderdeel uit van ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer werden ook de PrinsjesPodcast- en PrinsjesBoekenprijs uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival.

Democratie en Woord en Beeld kan plaatsvinden dankzij de steun van de volgende onmisbare partners: Nieuwspoort, de Eerste Kamer der Staten-Generaal en NRC Media.

De winnende foto van David van Dam: staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) slaat de handen voor het gezicht na het crisisberaad van het kabinet over het asiel- en migratievraagstuk.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie: voor vragen n.a.v. bovenstaande kunt u contact opnemen met Jelle Baartmans ( 06 – 81 78 36 24 | j.baartmans@prinsjesfestival.nl).