PRINSJESFESTIVAL GEOPEND MET PRIJS VOOR HANKE BRUINS SLOT 

 PRINSJESFESTIVAL GEOPEND MET PRIJS VOOR HANKE BRUINS SLOT 

 Demissionair minister Hanke Bruins Slot ontving dit jaar de PrinsjesPrijs voor haar bijzondere bijdrage aan het parlementaire gezag en de democratie in Nederland. Het tienjarige jubileum van Prinsjesfestival werd eerder op de dag groots geopend aan de Hofvijver in Den Haag door het Orkest Koninklijke Marechaussee. Dit jaar draait het festival om het thema “Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?” en biedt diverse activiteiten op historische locaties in de hofstad. 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag werd rondom het democratische hart van ons land op feestelijke wijze het lustrumjaar van Prinsjesfestival geopend. Na een prachtig optreden van het koperensemble van het Orkest Koninklijke Marechaussee in een boot op de Hofvijver werden door burgemeester Jan van Zanen van Den Haag en Vrienden van Prinsjesfestival de vlaggen gehesen.  

 Aansluitend werd in Dudok Den Haag de PrinsjesPrijs uitgereikt aan de politicus die in optreden en handelen van bijzondere betekenis is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland in het politieke jaar 2022-2023, demissionair minister Hanke Bruins Slot. 

 De jury, onder leiding van Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, prijst Bruins Slot voor haar onvermoeibare inzet onder meer in haar rol als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties voor het landsbelang en haar bijdrage aan het beschermen en verbeteren van de democratische rechtsstaat. Bruins Slot wordt erkend voor haar programma voor weerbare democratie, het aanscherpen van integriteitsregels, en haar inspanningen voor eerlijke verkiezingen en burgerberaden. 

 De jury roept op tot het koesteren en beschermen van de democratische rechtsstaat en benadrukt dat Bruins Slot een voorbeeld is voor de komende generatie politici. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek onder druk staat, vertegenwoordigt zij stabiliteit, vernieuwing en toekomstbestendigheid voor onze democratie.  

Bekijk hier het volledige jury rapport.

Demissionair minister Hanke Bruins Slot voelt zich vereerd met de prijs en deze passende ceremonie: Ik ben zeer vereerd dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen en deel uit mag maken van een lijst met bijzondere laureaten. De democratie is van ons allemaal en vraagt om de inzet van ons allemaal. Er zijn talloze andere manieren waarop dit kan. Daarom beschouw ik deze prijs niet alleen als waardering voor mijn werk als minister, maar vooral ook voor de grote toewijding en enorme inzet van de mensen van BZK”. 

 Vorig jaar was minister van staat Herman Tjeenk Willink winnaar van de PrinsjesPrijs en eerder werd deze prijs gewonnen door Pieter Omtzigt, Khadija Arib en Jozias van Aartsen. 

 Het thema van Prinsjesfestival 2023 is: “Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?” 

Dit thema nodigt uit tot nadenken en dromen over de toekomst en vraagt ons stil te staan bij wat dit betekent voor het heden. Het omvat grote politieke vraagstukken zoals klimaat, migratie en geopolitiek. Prinsjesdag mag dan gaan over plannen en begrotingen voor 2024, maar de keuzes van nu hebben een verstrekkende impact op de jaren die hierna volgen. Visie en perspectief zijn nodig om te bepalen hoe onze samenleving er over twintig jaar uit moet zien en hoe we keuzes kunnen maken die rekening houden met alle generaties, jong en oud. 

 Het festivalthema speelt een centrale rol in het tal van activiteiten die deze week plaatsvinden. Het PrinsjesDebat zal middelbare scholieren betrekken bij discussies over het thema, terwijl Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, er verder op in gaat tijdens PrinsjesBorrel. Speechschrijvers hebben overtuigende toespraken geschreven voor de PrinsjesRede, terwijl Pieter Derks en zijn collega’s op het podium van Theater Diligentia dit ongetwijfeld met humor en scherpzinnigheid zullen benaderen bij PrinsjesCabaret.  

    Het Prinsjesfestival is niet beperkt tot één locatie; integendeel. Diverse festivalonderdelen vinden plaats op unieke en historische locaties in Den Haag. In Madurodam zal het PrinsjesDebat plaatsvinden, terwijl de Raad voor de rechtspraak het decor vormt voor de PrinsjesRede. Poppodium Paard zal bruisen van politieke energie tijdens PrinsjesBurger, terwijl de Eerste Kamer het toneel zal zijn voor de uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs, PrinsjesFotoprijs en PrinsjesPodcastprijs.  

Het volledige programma en overige informatie van Prinsjesfestival zijn te vinden op www.prinsjesfestival.nl. 

Over Prinsjesfestival 

Het Prinsjesfestival is een niet te missen evenement geworden op de jaarlijkse kalender van Den Haag. Met een rijke variatie aan inhoudelijke en feestelijke activiteiten markeert het festival zijn elfde editie, die van 13 tot en met 19 september 2023 plaatsvindt.  

 Voor vragen kunt u contact opnemen met festivaldirecteur Evalien Timmers (06 14797277) of publiciteit@prinsjesfestival.nl.