SHORTLIST PRINSJESBOEKENPRIJS 2023

DIT ZIJN DE DRIE GENOMINEERDEN VOOR DE PRINSJESBOEKENPRIJS 2023

7 september 2023 / door Stichting Prinsjesfestival /

DEN HAAG – De jury van de PrinsjesBoekenprijs heeft de  shortlist voor 2023 bekend gemaakt. Het gaat om de volgende drie titels: Doe zelf normaal: Menselijk recht in tijden van datasturing en natuurgeweld (Maxim Februari – Prometheus), De Asielloterij (Ruud Koopmans – Prometheus) en Onze constitutie (Wim Voermans – Prometheus)

 

De PrinsjesBoekenprijs wordt dit jaar voor de elfde maal uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek kracht bij te zetten en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. Vorig jaar wonnen Jan Hein Strop en Stefan Vermeulen de prijs met het boek ‘Sywerts Miljoenen’.

Lilianne Ploumen (senior adviseur bij Bureau Clara Wichmann, oud-politica), Tom van der Meer (hoogleraar Politicologie, directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek) en Floor Boon (journalist, host van de dagelijkse podcast NRC Vandaag) maken dit jaar deel uit van de jury.

De PrinsjesBoekenprijs wordt op donderdag 14 september uitgereikt tijdens het evenement ‘Democratie in Woord en Beeld’, onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival. Presentatie ligt in handen van Elodie Verweij (RTL) en Michiel Breedveld (NOS). Tijdens dit evenement worden de winnaars van de PrinsjesBoeken-, PrinsjesFoto- en PrinsjesPodcastprijs bekend gemaakt. De uitreiking is live te volgen via de website van de Eerste Kamer.

Democratie en Woord en Beeld kan plaatsvinden dankzijn de steun de volgende onmisbare partners: Eerste Kamer, Nieuwspoort, NRC Media en New Color.

Lees hier het artikel in NRC over de drie genomineerden.

Prinsjesfestival
De uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival in Den Haag, een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Maarten van Nieuw Amerongen (06 12 24 94 83) m.vannieuwamerongen@prinsjesfestival.nl )