PRINSJESBOEKENPRIJS VOOR ‘Onze constitutie’

14 september 2023 / Door Stichting Prinsjesfestival /

De Prinsjesboekenprijs 2023, de prijs voor het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar, onderdeel van Prinsjesfestival, is vandaag toegekend aan ‘Onze constitutie’.

De liefde voor de Grondwet spat van iedere pagina en daarmee slaagt Wim Voermans erin om liefde voor de Grondwet aan te wakkeren. Een prestatie van formaat. Onze constitutie is meer dan zomaar een aanbevelenswaardig politiek boek. Voermans weet de spelregels van het Nederlandse constitutionele bestel te ontsluiten voor een breder publiek en bewijst de parlementaire democratie daarmee een grote dienst. Grondrechten zijn immers geen hobby van hooggeleerde wetenschappers, maar zijn er voor ons allemaal, zeker in tijden dat deze onder druk staan. Voermans weet het allemaal in heel gewone taal uit te leggen. Als lezer en burger zou je willen dat dit werk al jaren terug verschenen was, aldus het juryrapport.

Afgelopen jaar konden we weer genieten van een grote diversiteit aan politieke boeken. Onder de bijna 70 inzendingen troffen we mooie biografieën, gedegen onderzoeksjournalistiek, spannende essays en toegankelijk wetenschappelijk onderzoek aan. De andere genomineerden voor de PrinsjesBoekenprijs waren ‘Doe zelf normaal: Menselijk recht in tijden van datasturing en natuurgeweld, geschreven door Maxim Februari en ‘De Asielloterij: Het Europese vluchtelingenbeleid van 2015 tot de Oekraïneoorlog en hoe het beter kan’ geschreven door Ruud Koopmans, ook beide uitgegeven door Prometheus.

De prijs, waaraan een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden, werd dit jaar uitgereikt door Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer. De jury van de PrinsjesBoekenprijs bestaat uit Lilianne Ploumen (juryvoorzitter), Floor Boon en Tom van der Meer. De PrinsjesBoekenprijs maakt onderdeel uit van ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer werden ook de PrinsjesPodcast- en PrinsjesFotoprijs uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival.

Democratie en Woord en Beeld kan plaatsvinden dankzijn de steun de volgende onmisbare partners:, Eerste Kamer, Nieuwspoort, NRC Media en New Color.

Lees hier het volledige juryrapport.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Maarten van Nieuw Amerongen (06 12 24 94 83) m.vannieuwamerongen@prinsjesfestival.nl