NRC Vandaag wint PrinsjesPodcastprijs 2023

14 september 2023/Stichting Prinsjesfestival /

DEN HAAG, 14 SEPTEMBER 2023 – NRC Vandaag heeft met hun aflevering ‘Hoe de Groningse gasmissie van Eric Wiebes mislukte’ de PrinsjesPodcastprijs 2023 gewonnen. In de aflevering is onderzoeksjournalist Derk Stokmans te gast bij presentator Floor Boon en buigt hij zich over de vraag: maakte Wiebes in het gasdossier fouten of was zijn missie gedoemd te mislukken? 

Journalist Derk Stokmans gaf aan zo’n zes maanden bezig te zijn geweest met zijn onderzoek. Juryvoorzitter Splinter Chabot had veel complimenten over voor de genomineerden en had genoten van de diversiteit tussen de genomineerde afleveringen. Winnaar NRC Vandaag prees  hij als “bijna chirurgisch in elkaar gezet”.

De andere twee kanshebbers voor de prijs waren De Binnenkamer (voor het tweede jaar op rij genomineerd) met de aflevering ‘Thuis bij Caroline van der Plas’ en de aflevering ‘De Stemwijzer en het Kieskompas zitten vol met spin’ van de Spindoctors. De prijs werd in de Eerste Kamer der Staten-Generaal uitgereikt door Jan Anthonie Bruijn.

De prijs, waaraan een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro zijn verbonden, is dit jaar voor de derde keer uitgereikt aan de beste politieke podcastaflevering van het afgelopen parlementaire jaar. De jury van de PrinsjesPodcastprijs bestaat uit Splinter Chabot (schrijver), Lotte Welmers (podcastmaker) en Merel Ek (politiek verslaggever). De PrinsjesPodcastprijs maakt onderdeel uit van ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer werden ook de PrinsjesBoekenPrijs en PrinsjesFotoprijs uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival.

Democratie en Woord en Beeld kan plaatsvinden dankzij de steun van de volgende onmisbare partners: Nieuwspoort, de Eerste Kamer der Staten-Generaal en NRC Media.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie: voor vragen n.a.v. bovenstaande kunt u contact opnemen met Jelle Baartmans ( 06 – 81 78 36 24 | j.baartmans@prinsjesfestival.nl).