Dit zijn de twaalf geselecteerde boeken voor de PrinsjesBoekenprijs

DEN HAAG – De jury van de PrinsjesBoekenprijs heeft vandaag twaalf boeken geselecteerd uit meer dan tachtig inzendingen. Die maken kans op de jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan de auteur van het beste politieke boek uit het afgelopen parlementaire jaar. Eind augustus selecteert de jury de drie grootste kanshebbers. Op 16 september wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens ‘Democratie in Woord en Beeld’ in de Eerste Kamer. ‘Het recordaantal inzendingen laat zien dat het politieke boek leeft. De diversiteit van de inzendingen was enorm’, aldus juryvoorzitter Mark Verheijen.

De PrinsjesBoekenprijs wordt dit jaar voor de negende keer keer uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek kracht bij te zetten en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. Vorig jaar won Elma Drayer met het boek ‘Witte schuld’ de prijs. Mark Verheijen (bestuursadviseur, voormalig Tweede Kamerlid), Kim van Keken (freelance journalist) en Tom van der Meer (hoogleraar politicologie) maken dit jaar deel uit van de jury.

 

De PrinsjesBoekenprijs wordt op donderdag 16 september uitgereikt tijdens het evenement ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer worden diezelfde middag de winnaars bekendgemaakt van de Prinsjesfotoprijs en – podcastprijs. Democratie in Woord en Beeld maakt onderdeel uit van het Prinsjesfestival in Den Haag. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.

De twaalf geselecteerden (in alfabetische volgorde):

​​* De Onmisbaren – Ron Meyer (Prometheus)

* Een nieuw sociaal contract – Pieter Omtzigt (Prometheus)

* Gronings goud: Over de macht van het gas en de rol van Rusland – Wendelmoet Boersema (Ambo Anthos)

* Hans van Mierlo, leven van een wonderbaarlijk politicus – Hubert Smeets (De Bezige Bij)

* Hans Wiegel, de biografie – Pieter Sijpersma (Atlas Contact)

* Hoe ik toch huisjesmelker werd – Hans de Geus (Wereldbibliotheek)

* Maar dat mag je niet zeggen – Nikki Sterkenburg (Das Mag)

* Mijn meningen zijn feiten – Harm Ede Botje, Mischa Cohen (Atlas Contact)

* Nieuwe kruisvaarders: De heilige alliantie tussen orthodoxe christenen en radicaalrechtse populisten – Sander Rietveld (Prometheus)

* Revolusi – David van Reybrouck (De Bezige Bij)

* Twee Pijlers – Ruud Koole (Prometheus)

* We zagen een licht – Laura Jansen (Thomas Rap)

 

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:


Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jos Engelkes (06 17 89 59 57 / j.engelkes@prinsjesfestival.nl).