Selectie PrinsjesPodcastprijs bekend: tien podcasts over politiek

DEN HAAG – Uit bijna vijftig inzendingen zijn vandaag tien podcasts geselecteerd voor de PrinsjesPodcastprijs. Deze prijs wordt – samen met de PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesFotoprijs – uitgereikt op 16 september tijdens ‘Democratie in Woord en Beeld’ in de Eerste Kamer. ‘Als je een politieke junkie bent, zijn de politieke podcasts die éxtra shots die je nieuwe energie geven’, aldus juryvoorzitter Splinter Chabot. ‘Verslavend, maar niet ongezond!’ Eind augustus wordt door de driekoppige jury deze lijst van tien afleveringen teruggebracht tot drie genomineerde podcasts.

  

De politieke podcast biedt niet alleen nieuwsvoorziening, maar ook de broodnodige duiding—in alle soorten en maten. Om het maatschappelijk belang van de politieke podcast te benadrukken en de kwaliteit ervan te stimuleren is de PrinsjesPodcastprijs ingesteld. Deze prijs, waaraan een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden, wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. De jury van de PrinsjesPodcastprijs bestaat uit Splinter Chabot (schrijver), Titus van Dijk (podcastproducent) en Charlotte Nijs (politiek verslaggever).

 

De PrinsjesPodcastprijs wordt op donderdag 16 september uitgereikt tijdens het evenement ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer worden diezelfde middag de winnaars bekendgemaakt van de Prinsjesboekenprijs en – fotoprijs. Democratie in Woord en Beeld maakt onderdeel uit van het Prinsjesfestival in Den Haag. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.

 

De tien geselecteerden (in alfabetische volgorde):
* Betrouwbare Bronnen (Dag en Nacht Media) – Pieter Omtzigt over macht en tegenmacht
* Café Europa (Haagsch College) – De Nederlandse Verkiezingsspecial
*
De Dag (NPO Radio 1) – Langzittende regeringsleiders vertrekken zelden zomaar
* De Kamer van Klok (Volkskrant) – Is het dan nu tijd om aan een linkse fusie te denken?
* De Stemming van Vullings en Van der Wulp (NOS & EenVandaag) – De verbale trukendoos van Mark Rutte
* Haagse Zaken (NRC) – Waarin je hoort waar je op moet letten in de rellendiscussie
*
Newsroom Den Haag (BNR) – Wat er gebeurt als Kamerleden praten
*
Polititia (VPRO) – De Tweede Kamer – met Tofik Dibi
*
Stemmen (De Correspondent & StukRoodVlees) – Waarom kiezers wél trouw blijven aan hun standpunten, maar niet aan partijen
* Vandaag (NRC) – De wereld van Dion Graus

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:


Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jos Engelkes (06 17 89 59 57 / j.engelkes@prinsjesfestival.nl)