Deze drie foto’s zijn genomineerd voor de PrinsjesFotoprijs

DEN HAAG – Uit een selectie van vijftien foto’s zijn vandaag door de jury drie genomineerde foto’s bekendgemaakt die kans maken op de PrinsjesFotoprijs. Genomineerd zijn de foto’s van David van Dam, Wiebe Kiestra en Bart Maat. De winnaar wordt op donderdagmiddag 16 september bekendgemaakt in de plenaire zaal van de Eerste Kamer tijdens Democratie in Woord en Beeld. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.

Op de foto van David van Dam is zichtbaar hoe staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) de pers te woord staat bij het Catshuis. Wiebe Kiestra fotografeerde een slachtoffer bij een protest over defensiepersoneel dat met chroom-6 verf heeft gewerkt. Het moment dat oud-informateur Ollongren zich – met formatie-stukken onder haar arm –  haastte naar haar dienstauto werd vastgelegd door Bart Maat.

Professionele fotografen konden voor de PrinsjesFotoprijs 2021 hun beste politieke foto’s van het afgelopen parlementaire jaar inzenden. Het gaat hierbij om foto’s met landelijk nieuws getuigend van groot politiek debat, gemaakt in het politieke seizoen voorafgaand aan Prinsjesdag. De jury van de PrinsjesFotoprijs bestaat uit Vincent Mentzel (juryvoorzitter, fotograaf), Irene de Kruif (Parlementaire Persvereniging) en Farah Karimi (Eerste Kamerlid voor GroenLinks).

De PrinsjesFotoprijs wordt op 16 september uitgereikt tijdens het evenement ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer worden diezelfde middag de winnaars bekendgemaakt van de Prinsjesboekenprijs en – podcastprijs. Democratie in Woord en Beeld maakt onderdeel uit van het Prinsjesfestival in Den Haag. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Deze foto’s mogen alleen in combinatie met een publicatie over de PrinsjesFotoprijs worden geplaatst, en mogen niet in een eigen fotoarchief worden opgenomen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jos Engelkes (06 17 89 59 57 / j.engelkes@prinsjesfestival