JAAROVERZICHT PRINSJESPODCASTPRIJS: DE TIEN POLITIEKE PODCAST VAN HET AFGELOPEN JAAR

DEN HAAG – Uit ruim vijftig inzendingen zijn tien podcastafleveringen gekozen voor de PrinsjesPodcastprijs. Deze prijs wordt – samen met de PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesFotoprijs – uitgereikt op 15 september tijdens ‘Democratie in Woord en Beeld’ in de Eerste Kamer. Eind deze zomer wordt door de driekoppige jury het jaaroverzicht van tien afleveringen teruggebracht tot drie genomineerde podcasts.

De politieke podcast speelt een steeds grotere rol in het enthousiasmeren en informeren van alle lagen van de bevolking in politiek. De politieke podcast biedt niet alleen nieuwsvoorziening, maar ook de broodnodige duiding—in alle soorten en maten. Om het maatschappelijk belang van de politieke podcast te benadrukken en de kwaliteit ervan te stimuleren is de PrinsjesPodcastprijs ingesteld. Deze prijs, waaraan een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden, wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De jury van de PrinsjesPodcastprijs bestaat uit Splinter Chabot (schrijver), Pepe van de Kerkhof (podcastproducent) en Charlotte Nijs (politiek verslaggever). Vorig jaar wonnen politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp de prijs met een aflevering van podcast “de Stemming” over “De verbale trukendoos van premier Rutte”. Luister hier hun podcast over de prijsuitreiking terug.

De PrinsjesPodcastprijs wordt op donderdag 15 september uitgereikt tijdens het evenement ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer worden diezelfde middag de winnaars bekendgemaakt van de Prinsjesboekenprijs en – fotoprijs. Democratie in Woord en Beeld maakt onderdeel uit van het Prinsjesfestival in Den Haag. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.

 

De tien geselecteerden (in alfabetische volgorde):