Lezen, lezen en nog eens lezen

Wat doet de jury van de PrinsjesBoekenprijs gedurende het jaar eigenlijk? Het antwoord is vast wel te raden, namelijk lezen, lezen en nog eens lezen. Vanaf het moment dat de winnaar tijdens Prinsjesfestival bekend is gemaakt, beginnen de boeken voor het volgende jaar weer binnen te stromen. De jury heeft weer een hoop bladzijden te gaan.

Na drie jaar heeft Toof Brader afgelopen september afscheid genomen als jurylid. De nieuwe aanwinst dit jaar is Kim van Keken, journalist (o.a. Follow the Money) en winnaar van de Anne Vondelingprijs 2017. Samen met Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit en medeauteur van het boek De hoogste tijd, en voorzitter Jan Schinkelshoek, oud Tweede Kamerlid voor CDA en senior-associé bij Schinkelshoek & Verhoog, beoordeelt de jury de ingezonden politieke boeken.

Nadat de deadline voor het insturen van boeken op 1 juli 2019 is gesloten, begint voor de jury het echte zware werk. Na het lezen wordt elke inzending uitvoerig besproken. Favoriete boeken leest de jury daarna zelfs nog een keer. Uiteindelijk komt de jury tot een longlist van tien boeken en vervolgens tot drie nominaties. Dat staat ons tot september allemaal nog te wachten. Maar voor nu blijft de jury vooral nog boeken verzamelen en lezen natuurlijk!

Querine Hoejenbos
Secretaris jury PrinsjesBoekenprijs