Speechwedstrijd Prinsjesrede 2019: ‘Voor vrouwen, door vrouwen, met mannen!’

Hoe anders zou de samenleving zijn als er vrouwen aan het roer staan? Wordt het niet eens tijd voor een feminiene politiek? En wat zouden we dan anders doen? Dit jaar vieren we 100 jaar vrouwenkiesrecht. Sinds 1919 kunnen ook vrouwen stemmen en gekozen worden in ons parlement, gemeenteraden en provinciale staten. Toch is het aandeel mannen in die vertegenwoordigende lichamen nog steeds groter en is dat aandeel in de afgelopen jaren ook weer groter geworden. Kortom: waar blijven de vrouwen? Want als de helft van de bevolking vrouw is, dan verwacht je ook een 50/50 verdeling in bijvoorbeeld de Tweede Kamer. En dat zou waarschijnlijk ook tot een andere politiek leiden.

 

Rond de derde dinsdag in september viert het Prinsjesfestival het feest van de democratie met tal van activiteiten. Eén daarvan is de landelijke speechschrijf-wedstrijd ‘PrinsjesRede’.

 

Dit jaar is het thema ‘Voor vrouwen, door vrouwen, met mannen!’, geïnspireerd op 100 jaar vrouwenkiesrecht. We nodigen iedereen, van student of speechschrijver, vrijwilliger of voetbalster, man of vrouw, feminist of fadozanger tot dominee of lekenpreker uit een toespraak van 750 woorden te schrijven, over dit thema.

 

Het perspectief: jij bent de nieuwe ‘Aletta Jacobs’ (v/m) en het zit je al jaren dwars dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op belangrijke plekken in de maatschappij. Geïnspireerd door jouw achtergrond als kapper, hoogleraar, meubelmaker, marktkoopvrouw, accountant, boerin, danser, aanstormend politicus of in ieder geval inwoner van Nederland, schrijf je een vlammend betoog waarin je oproept tot een echte v/m/of zelfs genderneutrale maatschappij. Jouw speech wordt landelijk opgepikt en jaren later wordt er nog over jouw verhaal gesproken. Het was de aanzet tot ander beleid en het begin van een nieuwe samenleving.

 

Pak je pen en leef je uit. Het doel van de PrinsjesRede is om de kunst van het schrijven van een toespraak te vieren. In de context van de democratie en het vrije woord.

Meedoen aan dit feest? Stuur dan je toespraak van maximaal 750 woorden vóór 15 augustus 2019 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl

 

De jury o.l.v. Jet Bussemaker beoordeelt de inzendingen op vorm en inhoud. Op vrijdag 13 september 2019 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor in de Kloosterkerk in Den Haag. De winnende speech verschijnt in Elsevier en wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-.  www.prinsjesfestival.nl

Gelabeld als: