Speechwedstrijd Prinsjesrede 2021: keert het vertrouwen terug?

Het komt te voet, het gaat te paard en iedereen heeft er de mond van vol. We hebben het over vertrouwen. Heb jij een idee hoe we het vertrouwen in de politiek en in elkaar kunnen herstellen? Of ben je juist somber gestemd? Kun je jouw boodschap in heldere taal onder woorden brengen? Doe dan mee aan de Prinsjesrede.

Van schrijver tot student, van voetballer tot dominee of denker, iedereen kan voor de PrinsjesRede een speech schrijven. Op vrijdag 17 september worden de drie beste inzendingen voorgedragen door acteurs van het Nationale Theater en de winnaar bekend gemaakt. De winnende speech wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-

Het doel van de Prinsjesrede is om de kunst van het speechschrijven en de waarde van goed gekozen woorden uit te lichten. De Prinsjesrede is onderdeel van het jaarlijkse Prinsjesfestival in Den Haag, dat viert dat we een democratie zijn, met het vrije woord als hoogste goed. Ieders stem telt in een democratie en daarom nodigen we iedereen uit om een toespraak te schrijven.

De opdracht
Het is september 2021. Het zomerreces is voorbij en de Tweede Kamer vergadert weer. Dat gebeurt voor het eerst in meer dan tweehonderd jaar niet op het Binnenhof, vanwege jarenlang groot onderhoud. Om de tijdelijke vergaderlocatie van de Tweede Kamer (het oude ministerie van Buitenlandse Zaken naast Den Haag Centraal) in te wijden, organiseert de Tweede Kamervoorzitter op 17 september, de vrijdag vóór Prinsjesdag, een speciale vergadering. Politiek en bestuurlijk Den Haag zijn daar vertegenwoordigd, en er zijn ook 25 burgers uitgenodigd, uit alle lagen van de Nederlandse bevolking. 

 Dit burgerpanel heeft voorafgaand aan deze bijeenkomst twee middagen gediscussieerd over het vertrouwen in de democratie. Aan het slot daarvan ben jij gekozen om namens deze burgers een vlammende openingsrede te houden over het thema vertrouwen.

 Dit is dé gelegenheid om de aanwezige politici een spiegel voor te houden, of juist de Nederlandse bevolking aan te spreken. Zie jij na alle hevige maatschappelijke tegenstellingen in de coronatijd, na de toeslagenaffaire, na de formatieblunders, kansen voor herstel van het geschonden vertrouwen? Of is wantrouwen misschien wel een gezonde grondhouding in tijden van polarisatie en fakenews? Je spreekt in de tijdelijke plenaire zaal van de Tweede Kamer en bent via internet en tv live te volgen. 

Deelname
Wil je meedoen? Stuur dan je toespraak van 500 tot maximaal 750 woorden uiterlijk 12 augustus 2021 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl.

De jury onder leiding van Fred Teeven zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:

– Past de speech bij het thema?
– Past de speech bij de gelegenheid en het publiek?
– Is de boodschap boeiend en overtuigend?
– Is het een spreektekst?
– Heeft de speech stijl en structuur?

Op vrijdag 17 september 2021 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor bij Beeld en Geluid in Den Haag. De winnende speech wordt beloond met een geldprijs van €2.500,-