WIEBE KIESTRA WINT PRINSJESFOTOPRIJS MET FOTO VAN DE DEMONSTRATIE VAN DE TOESLAGENAFFAIRE

DEN HAAG – Fotograaf Wiebe Kiestra is dit jaar de winnaar van de PrinsjesFotoprijs, onderdeel van Prinsjesfestival. Zijn foto laat moeders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire in gesprek met Staatssecretaris Alexandra van Huffelen zien. ‘Deze foto laat zien hoe democratie werkt’, aldus de Jury.

Mars met de moeders en hun gezinnen. Getroffen ouders en kinderen door de Toeslagenaffaire houden een mars van het stadhuis in Rotterdam naar de Belastingdienst op de Kop van Zuid. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen komt naar buiten en staat de moeders te woord en luistert.

De foto is genomen in Rotterdam op 11 november 2021 waar een groep moeders en hun gezinnen die getroffen zijn door de toeslagenaffaire een mars liepen van het stadhuis naar het kantoor van de belastingdienst op de Kop van Zuid. Een zichtbaar geëmotioneerde moeder gaat in gesprek met toenmalig Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van financiën. “De foto laat het schuren tussen politiek en maatschappij mooi zien’, aldus juryvoorzitter Jan Dirk van der Burg Ook genomineerd waren de foto’s van Phil Nijhuis en David van Dam.

De prijs, waaraan een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro is verbonden, werd dit jaar door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn uitgereikt. De jury van de PrinsjesFotoprijs bestaat uit Jan Dirk van der Burg (juryvoorzitter, Fotograaf des Vaderlands 2018-2019), Irene de Kruif (Parlementaire Persvereniging) en Farah Karimi (Eerste Kamerlid voor GroenLinks). De PrinsjesFotoprijs maakt onderdeel uit van ‘Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer werden ook de PrinsjesPodcast- en PrinsjesBoekenprijs uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival.

Democratie en Woord en Beeld kan plaatsvinden dankzijn de steun de volgende onmisbare partners: Provincie Groningen, Eerste Kamer, Nieuwspoort, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en NRC Media.

 

________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Deze foto mag alleen in combinatie met een publicatie over de PrinsjesFotoprijs worden geplaatst, en mogen niet in een eigen fotoarchief worden opgenomen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Max Magnée (06 81 93 54 75 / m.magnee@prinsjesfestival.nl)

Klik hier voor de winnende foto.