PrinsjesRede gewonnen door Monique Smeets

PrinsjesRede 2022 is gewonnen door Monique Smeets. Met haar speech won ze een cheque van € 1000 uitgereikt door juryvoorzitter Ank Bijleveld.

Monique Smeets (Breda, 1969) houdt van taal en van mensen. Na haar studie journalistiek werkte ze bij Radio Rijnmond, was ze hoofdredacteur bij het ministerie van VROM en had ze een eigen tekstbureau. Bij de Hogeschool Rotterdam heeft ze tijdens de coronapandemie een beroepsgericht taalprogramma voor tech- en gamestudenten ontwikkeld.

De twee andere twee finalisten waren Roel Meijvis en Antonie van Campen.

Roel Meijvis (27) studeerde filosofie in Tilburg (BA) en Amsterdam (MA), waar hij afstudeerde in de richting Art, Culture and Critique. Hij is werkzaam als schrijver van essays, artikelen, en toneelteksten, als theatermaker en dramaturg en als rubrieksredacteur Filosofie van Politiek & Cultuur bij Filosofie-Tijdschrift. Daarnaast geeft hij lezingen op (onderwijs-)congressen en andere evenementen.

Antonie van Campen werkt als speechschrijver bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en geeft regelmatig workshops ‘Speechschrijven’ bij de denktank Clingendael en de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarvoor werkte zij als speechschrijver bij het Ministerie van Defensie.

De Opdracht

Het is 24 augustus 2022, de 31ste Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Op deze beladen dag komen tientallen Oekraïners bij elkaar op het dorpsplein van het (fictieve) Nederlandse dorp Veendrecht. Zij zijn het afgelopen jaar liefdevol opgevangen door de plaatselijke gemeenschap. De burgemeester spreekt hen en andere inwoners van Veendrecht toe. Wat leert deze tijd ons over de waarde van vrijheid? Schrijf de speech voor de burgemeester.

Monique Smeets Prinsjesrede 2022

Antonie van Campen Prinsjesrede 2022

Roel Meijvis Prinsjesrede 2022