DAVID VAN DAM PUBLIEKSWINNAAR PRINSJESFOTOPRIJS

DEN HAAG – David van Dam is de publiekswinnaar van PrinsjesFotoprijs 2022. Volgens het publiek is zijn foto van een rokende Carola Schouten tijdens de formatie de beste politieke foto van het parlementaire jaar 2021-2022. Dat maakte Lotte Kamphuis, van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) vandaag in Pulchri Studio bekend.

Carola Schouten was als secondant van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers betrokken bij de onderhandelingen over het kabinet-Rutte IV. Dit zou de langste formatie uit de parlementaire geschiedenis worden. ‘De frustratie spat van de foto af’, aldus Kamphuis.

Afgelopen weken kon er digitaal gestemd worden voor de publieksprijs, maar ook met het rode potlood in Pulchri Studio. Eerder riep de jury Wiebe Kiestra uit tot winnaar van PrinsjesFotoprijs. Kiestra won met zijn foto van de demonstratie van de toeslagenaffaire uit tot winnaar van PrinsjesFotoprijs. De uitreiking vond plaats op donderdag 15 september in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Klik hier voor het nieuwsbericht of hier om de uitreiking terug te kijken.

De jury van PrinsjesFotoprijs bestaat dit jaar uit Jan Dirk van der Burg (juryvoorzitter, Fotograaf des Vaderlands 2018-2019), Farah Karimi (Eerste Kamerlid namens GroenLinks, voormalig directeur Oxfam Novib) en Irene de Kruif (politiek journalist Nieuwsuur, secretaris Parlementaire Persvereniging). Met de bekendmaking van de publiekswinnaar komt een einde aan de fototentoonstelling van Prinsjesfestival in Pulchri Studio, Den Haag. De collectie reist verder en zal 30 september en 1 oktober te bezichtigen zijn op het festival Grondfest in Nijmegen.

Democratie en Woord en Beeld kan plaatsvinden dankzijn de steun de volgende onmisbare partners: Provincie Groningen, Eerste Kamer, Nieuwspoort, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en NRC Media.

 

 

________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Deze foto mag alleen in combinatie met een publicatie over de PrinsjesFotoprijs worden geplaatst, en mogen niet in een eigen fotoarchief worden opgenomen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Max Magnée (06 81 93 54 75 / m.magnee@prinsjesfestival.nl)

Klik hier voor de foto van David van Dam