JAAROVERZICHT PRINSJESFOTOPRIJS: HET POLITIEKE JAAR IN TIEN FOTO’S

DEN HAAG – Tien foto’s vormen volgens de jury van de PrinsjesFotoprijs hét Jaaroverzicht van het politieke jaar 2021-2022. De foto’s zijn gemaakt door de fotografen David van Dam, Dirk Hol, Wiebe Kiestra, Bart Maat en Phil Nijhuis. Einde zomer worden door de jury uit dit Jaaroverzicht drie foto’s genomineerd. De winnende foto wordt vervolgens op 15 september bekendgemaakt in de Eerste Kamer tijdens Democratie in Woord en Beeld.

Professionele fotografen kunnen voor de PrinsjesFotoprijs hun beste politieke foto’s van het afgelopen parlementaire jaar inzenden. Het gaat hierbij om foto’s ‘met landelijk nieuws getuigend van groot politiek debat’, gemaakt in het politieke seizoen voorafgaand aan Prinsjesdag. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. Vorig jaar won Bart Maat met een foto van oud-verkenner Kasja Ollongren met haar aantekeningen. De jury van de PrinsjesFotoprijs bestaat uit Jan Dirk van der Burg (juryvoorzitter, fotograaf), Irene de Kruif (Parlementaire Persvereniging) en Farah Karimi (Eerste Kamerlid voor GroenLinks).

De PrinsjesFotoprijs wordt op donderdag 15 september 2022 uitgereikt tijdens het evenement Democratie in Woord en Beeld’. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer worden diezelfde middag de winnaars bekendgemaakt van de Prinsjesboekenprijs en – podcastprijs. Democratie in Woord en Beeld maakt onderdeel uit van het Prinsjesfestival in Den Haag. Ieder jaar biedt het festival een programma vol feestelijke en politiek-inhoudelijke activiteiten in de week voor Prinsjesdag.

Het jaaroverzicht (in alfabetische volgorde):

  • De formatie nadert het einde (David van Dam)
  • Dilan Yesilgoz-Zegerius stoot tijdens de presentatie van de klimaatnota een glas water om (Phil Nijhuis)
  • Gunay Uslu loopt langs een wand met portretten van mannelijke oud-bewindspersonen van haar ministerie. (Bart Maat)
  • Henk Staghouwer kijkt tijdens het Stikstofdebat naar een kunstwerk aan de muur achter Vak K gemaakt van boeren grond en klei uit heel Nederland (David van Dam)
  • Het 153e partijcongres van de VVD (Dirk Hol)
  • Klimaatdemonstratie, Amsterdam, Westerpark (Wiebe Kiestra)
  • Lilianne Ploumen stopt per direct als leider van de PvdA en geeft ook haar Kamerzetel op (Bart Maat)
  • Mars met de moeders en hun gezinnen die getroffen zijn door de toeslagenaffaire (Wiebe Kiestra)
  • President Volodomir Zelenski van Oekraine geeft via een videoverbinding een toespraak in de Tweede Kamer (Bart Maat)
  • PVV-leider Geert Wilders voert samen met Sebastiaan Kruis campagne op de Haagse markt (Phil Nijhuis)
De formatie nadert het einde. Achter het Logement komen de rokers tijdens pauze een luchtje scheppen. Carola Schouten zit er zichtbaar doorheen.

 

Staatssecretaris Dilan Yesilgoz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat (VVD) stoot tijdens de presentatie van de klimaatnota een glas water om. De nota schetst de voortgang van het klimaatbeleid en de belangrijkste plannen voor komend jaar. Daarnaast verschijnt een voortgangsrapport van het Planbureau voor de Leefomgeving en een advies van de Raad van State over de klimaatdoelen.

 

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media loopt langs een wand met portretten van mannelijke oud-bewindspersonen van haar ministerie.

 

Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) kijkt tijdens het Stikstofdebat naar een kunstwerk aan de muur achter Vak K gemaakt van boeren grond en klei uit heel Nederland.

 

Het 153e partijcongres van de VVD. Op de foto Christianne van der Wal, minister voor natuur en stikstof, krijgt steunbetuigingen van VVDÕers na het bezoek van boze boeren aan haar huisadres. Vlnr Christianne van der Wal, Erik van der Burg, Ivo Opstelten, Annemarie Jorritsma
Klimaatdemonstratie, Amsterdam, Westerpark.

 

Lilianne Ploumen stopt per direct als leider van de PvdA en geeft ook haar Kamerzetel op. Ze zegt “dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben”.

 

Mars met de moeders en hun gezinnen. Getroffen ouders en kinderen door de Toeslagenaffaire houden een mars van het stadhuis in Rotterdam naar de Belastingdienst op de Kop van Zuid. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen komt naar buiten en staat de moeders te woord en luistert.

 

President Volodomir Zelenski van Oekraine geeft via een videoverbinding een toespraak in de Tweede Kamer. De president heeft de parlementen van meer landen toegesproken in de hoop steun voor zijn regering te vergaren in reactie op de Russische inval in zijn land.

 

PVV-leider Geert Wilders voert samen met de Haagse lijsttrekker Sebastiaan Kruis in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen campagne op de Haagse markt. De partij doet in 31 gemeenten mee aan de verkiezingen.